Vad är impotens?

Obekväma situationer där det varit svårt att behålla ståndet är en vanlig åkomma hos män. Det kallas erektil dysfunktion eller impotens.


impotent-01Vid erektion fylls penis med blod och blir därmed större och styv. Allt börjar med en känsla som slingrar sig från hjärnan ned till könsorganet. Det kan vara ett synintryck, en beröring, en doft. Ibland behövs bara en minnesbild för att stimulera vissa nerver.

När en person blir sexuellt stimulerad går nervimpulser till blodkärlen i penis som vidgas och blodflödet ökar kraftigt, samtidigt som muskler som omger svällkropparnas hålrum slappnar av. Detta gör att de kan fyllas med blod.

Om då stimulansen via de här nervtrådarna störs eller minskar drar musklerna ihop sig och tillflödet av blod avtar. Svällkropparna minskar, trycket på bindvävshylsan avtar och blodet rinner ut från penis igen. Vilket gör penis slak.

Då det är ett skört samspel mellan allt från känslor, nervsystem, blodkärl, till muskler och bindväv gör att en erektion ibland kan vara lättstörd. Om dessa påverkande kanaler inte vill synkronisera är det därför lätt att penisen inte vill bli styv. Det kallas impotens.