Svenska män köper rekordmycket sexpiller

Receptutskrivningen av potensmedel har ökat med hela 33 procent från 2006 till senaste mätningen 2015. Det visar siffror från Socialstyrelsens läkemedelsstatistik.


22399093799_e5c8efa21d_kFör 10 år sedan var antalet utskrivna recept på medicinskt utprovade potensmedel i Sverige 295 000 bland män. I fjol landade siffran på 440 000. En ökning med 33 procent.

En av anledningarna till att allt fler män köper sexpiller kan ha och göra med att stigmat kring problemet impotens minskar.

Potensmedel används dessutom mer frekvent i vården nu än förr, förutom att behandla erektionsproblem så kan läkemedlet även vara till hjälp i cancervården.

Det som ifrågasätts bland sjukhus och olika riksförbund, bland annat RFSU, är om ökning av utskrivna potensläkemedel enbart är positivt. Det är bra att hjälpen finns, men det kan även skymma det verkliga problemet, menar dem. Att det helt enkelt är enklare för läkare att skriva ut Viagra istället för att rekommendera psykisk vård, då problemet kan sitta i hjärnan och inte i penis.